Hogyan írj képzési tervet HR-esként?

A HR-nek muszáj priorizálnia a munkaállomány folyamatos fejlesztését és karriermenedzselését, függetlenül attól, hogy fehér- vagy kékgalléros munkavállalókról beszélünk, és persze a senioritási szinthez se kössük ezeket a kezdeményezéseket. Ahhoz, hogy ezek a fejlesztések tudatosak legyenek és megtaláljuk rájuk a megfelelő időt-kapacitást-szolgáltatót, illetve az ügyvezető által kitűzött stratégiai célokat is támogassák, elengedhetetlen egy képzési terv elkészítése.  

 

Ezért mi is úgy dolgozunk a partnereinkkel, hogy nemcsak egy tréninget adunk, hanem folyamatokban, rendszerekben gondolkodunk, és arra teszünk javaslatot, hogy milyen eszközökkel, melyik célcsoportnak és milyen intenzitással tartsunk képzéseket a szervezetben (legyen az külső vagy belső erőforrásból megvalósított), hogy a HR valóban betölthesse stratégiai szerepét a vállalat életében.  

 

Mielőtt azonban belevágnánk, nézzük meg, hogy mit tartalmaz egy képzési terv! 

MI AZ A KÉPZÉSI TERV?

Az éves képzési terv egy olyan dokumentum, amely tartalmazza egy szervezet munkavállalói számára biztosított összes képzési lehetőséget/alkalmat egy adott perióduson belül (jellemzően egy naptári év).  

 

Egy jól kialakított képzési terv figyelembe veszi:   

  • a szervezet stratégiai céljait, 
  • a felsővezetőség elvárásait, 
  • a munkavállalók jelenlegi képzettségi szintjét, 
  • és a múltbeli képzéseket. 

 

Tartalmilag kitér arra, hogy a munkavállalók mely csoportját, milyen eszközökkel és milyen gyakorisággal fogja egy szervezet képezni, kitűzve a fejlesztések célját, mérföldköveit és az előrehaladás mérését.  

 

Mielőtt azonban belemennénk, hogy mi a Laboursnél milyen lépések mentén dolgozunk ki egy képzési tervet, tekintsük át, hogy miért fontos egy ilyen dokumentum megalkotása?  

MIÉRT FONTOS A KÉPZÉSI TERV ELKÉSZÍTÉSE?

Egy képzés megjeleníti azokat a képzés-fejlesztési akciókat, amiket egy adott periódusban el kell végezni annak érdekében, hogy a munkavállalóknak meg legyenek a szükséges kompetenciái, hogy ellássák a feladataikat és a cég elérje az éves célkitűzéseit. Ez abban segíti a HR csapatot, hogy tudatosan hozzanak meg döntéseket, például az erőforrások allokálásáról, az eszközök-szolgáltatók kiválasztásáról és az akciók időbeni tervezéséről.  

 

Abban az esetben, ha ez a képzési terv (vagy része) publikus tud lenni, akkor a munkavállalók elkötelezettségét is növeli, mert azt az üzenetet közvetíti feléjük, hogy vannak lehetőségek és a fejlesztésükbe invesztál a vállalat. Egy jól megalkotott képzési terv pedig az utánpótlás- tervezéshez és a szervezeti tudásmenedzsmenthez is hasznos eszköz lehet.   

Ha szeretnéd megkapni az anyag második felét (Hogyan írjunk képzési tervet lépésről lépésre?), akkor iratkozz fel hírlevelünkre a weboldal alján!

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

Szólj hozzá

Scroll to Top