Csúcsteljesítő csapatok titka – eredményorientáltság – 6. rész

Elérkeztünk blogsorozatunk utolsó részéhez! Ha velünk tartottál, akkor köszönjük az elköteleződésedet, ha pedig még csak most találtál rá erre a cikkre, akkor érdemes meglesni az előző részeket is:

 1. rész: csapat felmérése 
 2. rész: bizalmi szint fejlesztése 
 3. rész: egészséges konfliktuskultúra
 4. rész: közös döntéshozás 
 5. rész: felelősségvállalás

 

Sokszor bátorítanak a vezetőink (vagy akár elvásárként is kezelik), hogy legyenek egyéni céljaink a munkahelyen. Azonban arról keveset hallunk, hogy milyen hatással lehet egy csapat teljesítményére, ha ezeket a célkitűzéseket nem hozzuk összhangba a teamen belül.

 

Az 5. részben a felelősségvállalásról írtunk, és talán benned is felmerülhet a kérdés, hogy miért ez a következő lépcsőfok a piramison, hogy egy szuperül teljesítő csapatot építsünk? Hát éppen azért, mert

felelősségvállalás hiányában az egyének a csapatcél rovására hajkurásszák a saját elképzeléseiket.

 

Rövidtávon a munkavállaló nyereséget érez. De gondoljunk csak bele: ez kicsit olyan, mintha a focistának az lenne a legfontosabb, hogy csak ő rúgjon 1 gólt, akkor is, ha maga a csapat 6-1-re veszít. Furán is néznénk a való világban egy ilyen játékosra, aki ujjong a meccs után, mert csak az számít neki, hogy a saját célját elérte. Azt az egy gólt.

 

Csapatcélt kitűzni éppen ezért kihívásokkal teli. Miért? Mert annyira inspirálónak és egyértelműnek kell lennie, hogy senki se szabotálja a team cél elérését azzal, hogy a maga feje után megy. Lencioni a könyvében épp arról beszél ezért, hogy ha csak egyvalaki is veszít, akkor az egész csapat veszít. Nincs kivétel.

 

Azok a csapatok, akik nem eredményorientáltak:

 • nem fejlődnek
 • elveszítik a célorientált munkavállalókat
 • hamar elvesztik a fókuszt a munkájukban

 

Ám egy célorientált csapat:

 • félreteszi az egyéni célokat, hogy a közös víziót elérjék
 • az individualista hozzáállást háttérbe szorítják
 • fókuszáltan dolgozik
 • motiválja az eredményorientált munkavállalókat

 

Hogyan vegyem rá a csapatomat, hogy az eredményekre koncentráljanak?🤔

 

Tedd nyilvánossá a közös célt szervezeten belül: Azok a csapatok, akik a céljukat publikussá teszik, nagyobb valószínűséggel fognak törekedni a cél eléréséhez.

 

Jutalmazz az eredmények alapján: Ha lehetőség van a bónuszrendszered alakításán, akkor figyelj oda, hogy a kialakítás eredményorientált legyen.

 

Záróbeszéd 😊

A legtöbb csapat már abból is rengeteget profitál, ha kialakulnak a bizalmi kapcsolatok a munkavállalók közül. Miután pedig ezt az alapot leraktuk, lássunk neki a lépcsőzésnek: sok foka van ennek a fránya piramisnak, de megéri megmászni!

 

Köszönjük, hogy velük tartottatok! 

✅Ha egyénre szabottan szeretnéd fejleszteni a csapatodat, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

Szólj hozzá

Scroll to Top